Tafjordfjella- Sommerens vakreste eventyr

Jeg er hjemme igjen etter et nydelig sommereventyr i Tafjordfjella. 25 timer med fotturer over 5 dager, og besøk på 4 hytter! Dette har blitt en fin årlig tradisjon, og årets tur var kanskje den fineste til nå! Vi startet ruta på Herdalseter og gikk over fjellet til Kaldhusseter. Fin natur og et rikt dyreliv preget denne turen, vi besteg ikke mange høydemetrene, men utsikten var allikevel fantastisk over Herdalen. Vi ble litt overrasket over en bratt start, med litt klyving i ulendt terreng, men resten av turen var en lek. Litt regn fikk vi, så vi gledet oss veldig til å komme fram til Kaldhusseter når det begynte å gå mot kveld. 
Men til vår store overraskelse var hytta stengt når vi kom fram! Siden Kaldhusseter er merket som ei betjent hytte på kartet hadde vi ikke med oss DNT-nøkkelen, og hjertet sank i brystet når vi innså at vi ikke hadde mulighet til å komme oss inn. Det ble noen febrilske minutter på leting etter telefondekning, men uten hell. En liten stund så det ut til at vi måtte gå hele den 4 timers lange turen tilbake til Herdalsetra, eller den lange bratte turen ned til Tafjorden. Heldigvis kom vi på at vi hadde kommet i snakk med ei hyggelig dame nede i lia, og la på vei for å se om hun kanskje hadde dekning så vi fikk ringe etter hjelp. Det hadde hun ikke, men hun hadde noe enda bedre, nemlig ei koselig gjestehytte som vi var så heldige å få låne for natta. Snakk om reddende engel! Vi fikk skiftet til tørre klær, kokt oss vann til middagen, og legge oss i ei varm seng.


Vi våknet til en flott soloppgang over vannet, spiste frokost med nydelig utsikt, og pakket sakene til neste tur.
Nå gikk turen mot Danskehytta og 800m skulle bestiges. Dette var den absolutte flotteste turen synes jeg! Vi gikk i fra frodig grønn natur nede i dalen, til gold steinur og snø på toppen.


Turen starter med en bratt grusvei som slanger seg oppgjennom fjellet, og vi kom fort opp i høyden. Fantastisk utsikt, fossefall og snø møtte vi på etter bare en liten time med trakking.

En velfortjent rast i lyngen, i ly for duskregnet og vinden.


Etter 5 timer traff vi på Danskehytta, i nydelig landskap! Her fikk vi utsikt mot alle fjell i 360 grader. Aldeles nydelig!
Siden vi startet turen tidlig ,var vi framme allerede kl.15, og hadde god tid til å vaske oss, lage middag, bake scones, og spille kort.
Hytta var stor, men det var ikke andre enn oss som hadde tatt turen denne dagen, så vi delte hytta kun med hytteverten og hans familie.


Etter ei god natts søvn gikk vi videre mot Reindalsseter. Turens lengste økt, i bratt terreng og ur. Å gå 6 timer ned fra fjellet er ikke særlig godt for verken knærne eller anklene, men man glemmer det litt når utsikta er som dette. Vi gikk forbi den spesielle toppen Trollkyrkja, og tenkte at den skal besøkes ved en senere anledning.


Etter noen timer i kald vind, men høyt tempo måtte vi finne ly bak en stein for å tørke de svette klærne våre og få i oss en varm kaffitår. En liten rast for å få opp moralen og energien, og vi "fløy" videre ned mot Reindalen.
Det var utrolig deilig å komme fram til flotte Reindalseter, for å ta seg en varm dusj, og bli innlosjert på rommet vårt. Her kom også vårt tredje turmedlem opp fra Zakariasdammen for å bli med videre på turen. Vi nøt en deilig treretters middag, litt rødvin og masse smågodt!


Fra Reindalsetra fikk vi med oss en DNT-nøkkel, så vi trygt kunne ta turen tilbake til Kaldhusseter uten å bekymre oss for å ha en plass å sove. Først måtte vi gå ned til Zakariasdammen og så videre over Flyene mot Kaldhusseter, også en fantastisk tur! Her gikk vi i sidebratt terreng i en trolsk bjørkeskog, proppfull av bær i alle varianter og blomster vi aldri har sett før.


Turen over Flyene var kanskje den minst krevende av alle, men vi brukte allikevel 6 timer, nydelig vær å raste i og så mye flott å se på gjorde at vi stoppet mye, tok bilder og plukket både bær og blomster.


Vel framme på Kaldhusseter fikk vi låst oss inn, fyrt i peisen og kost oss med kortspill resten av kvelden. Utover kvelden dukket det også opp flere turister, som alle hadde kjørt opp. Litt misunnelige ble vi når de hadde med seg masse god mat og drikke, så vi dukket dypt ned i smågodtposen igjen!
Dagen etter gikk vi igjen over fjellet mot Herdalsetra, dette skulle jo ikke være en særlig tung tur, men for meg ble det noe av det mest utfordrende jeg har gjort! Knærne var såre og vonde etter mange timer med trakking de siste dagene, og beina var tunge som bly! Det var ikke mye energi å hente verken i proteinshake, havregrøt, kaffi, proteinbarer eller smågodt, så det ble utfordrende både fysisk og psykisk å gå de 4 timene tilbake til bilen. Heldigvis hadde jeg god støtte i turkameratene som kom med oppmuntrende ord og slakket ned tempoet når de så at jeg bet tennene sammen i smerte. I dag er det glemt, og jeg gleder meg allerede til neste års tur i vakre norske fjell!
 

 

4 kommentarer

Synne

01.08.2016 kl.20:43

Høres ut som dokke har hatt en fantastisk fin tur! E blir med på neste!<3

trineisaksen

02.08.2016 kl.09:19

Synne: Turen var super, men vi savna d litt ;) Neste gang må vi dra alle sammen! :)

02.08.2016 kl.00:01

Kjempeflott Trine! Du e steike flink,bÃ¥de til Ã¥ skrive og vandreð???ð???

trineisaksen

02.08.2016 kl.09:20

Anonym: Tusen takk :)

Skriv en ny kommentar

hits