Kjøpestopp 2016 er snart slutt!

Nyttårsforsettet for 2016 var å hoppe av konsumerkarusellen og slutte med shoppegalskapen. I januar skrev jeg meg ned noen regler for kjøpestoppen min , og var klar for å kjempe mot kjøpetrangen. Jeg tenkte at en kjøpestopp kom til å bli veldig vanskelig, og at jeg kom til å blogge masse om alle tankene rundt dette med å klare seg uten å handle nye ting. Men sannheten er at det har vært mye lettere enn jeg trodde! 

Det har selvfølgelig krevd en del planlegging i forhold til å ikke kunne kjøpe ting til folk som har bursdag eller bryllup eller andre feiringer, men jeg skrev meg tidlig ei liste over hvem som skulle ha gaver i månedene framover, og koste meg med å finne ut hva jeg kunne lage til de. Jeg har tegnet, malt, bakt, og skrevet personlige kort. Ting som ikke koster så mye, men som krever tid, kjærlighet og omtanke. Og har det kommet en "overraskende" bursdag, så har jeg kjøpt en opplevelse i form av kinobilletter, konsertbilletter eller helt enkelt ei flaske vin. Men ingen "ting". 

Så, har jeg virkelig ikke sprukket én eneste gang?
Jo det har jeg. Når jeg plutselig fant ut at regnjakka mi, egentlig ikke var ei regnjakke, og jeg skulle på ukestur i Tafjordfjella i sommer, så måtte jeg gå til innkjøp av ei regnjakke. Når jeg kjøpte den hadde jeg litt dårlig samvittighet for at jeg brøt kjøpestoppen, men i ettertid har jeg jo innsett at poenget var ikke å aldri kjøpe noe, men å prøve å klare meg med det jeg hadde fra før. Jeg hadde ikke regnjakke, og jeg hadde ikke tenkt å utfordre sunnmørsværet i "regnjakke" som ikke tålte vann.


I Tafjordfjella med regnjakke.
 

Og hva har jeg egentlig fått ut av denne kjøpestoppen?
Jeg trodde jo at jeg skulle får mye bedre tid når jeg ikke skulle handle noe, men kanskje brukte jeg ikke så mye tid på kjøpesentrene som jeg trodde? Eller så har jeg bare fylt tiden min med andre ting. Jeg har både hatt tid og råd til å gå på flere konserter, teater, standup, middag med venner, turer i skog og mark, reiser, jobbet på No38, og til og med brukt en dag i uken på frivillig arbeid. 
Har sparekontoen blitt større? Kanskje litt... Men ikke den store summen jeg hadde sett for meg. Til gjengjeld er neste års ferie i boks. London i mai, USA i juni, Italia i september og er jeg heldig blir det kanskje en tur i februar også! 

Jeg må vel kanskje også nevne elefanten i rommet. Nytt hus! Det tok ikke mange månedene inn i årets kjøpestopp før vi plutselig hadde kjøpt oss noe VELDIG kostbart! Pengene jeg og Kristian bruker felles får jeg jo ikke bestemme over alene, så det har jo gått en del penger til oppussing, maling, sparkel, materiale osv. Men jeg er litt stolt over å ikke ha kjøpt noe som helst av interiør-"dill" til det nye huset. Jeg har heller sett på hvordan vi kan bruke de tingene vi hadde fra før på nye måter. Tv-benken bygget vi selv, spisebordet fikk vi gratis og lakket om, skjenken på spisestua byttet vi til oss, sengegavlen på soverommet bygget vi selv, lampene er hjemmelagede og lista går videre. Jeg kunne ikke nekte Kristian å kjøpe ny sofa, men vi har virkelig sett på mulighetene som finnes der ute når det gjelder å innrede med gjenbruk.

Ble det jul i Gjerdegata uten å kjøpe noe da?
Det var nok ikke bare klesskapet mitt som var fullt når jeg bestemte meg for å ha kjøpestopp som nyttårsforsett. Boda var full av julepynt, så her var det ikke nødvendig å gå til nye innkjøp.


Årets adventstake laget vi av pynt fra "julekassa" og noen grønne greiner. Ellers pyntet vi stua med levende lys, blomster og den julepynten vi hadde fra før. Og gjett om det er deilig å kunne bruke tida hjemme, i stedefor å stresse rundt på et kjøpesenter for å finne seg noe nytt!


På juletreet henger en god mix av julepynt vi har arvet, fått, byttet til oss, og laget selv. Selv om jeg og Kristian er uenig om hvordan et juletre skal se ut, og pyntes, så får vi alltid et tre med mye personlighet. I år er det jeg som har pyntet toppen av treet, med sølv, hvitt, og blått. Mens han har fått pyntet den nederste delen av treet med alle mulige farger, nisser, godteri og glitter.


Årets julegaver er høstet inn fra kjøkkenhagen, og har blitt til urteolje, urtesalt, chutney og granola. 
Jeg har hatt det så kjekt med å dyrke fram egne råvarer og foredle de til deilige smaker jeg kan gi bort i gave. Her ligger det mye arbeid bak, men det har vært en morsom prosess, og det er en glede å gi bort noe som en gang var et frø!

Så gjenstår det bare å svare på spørsmålet så mange stiller meg; Gleder jeg meg til kjøpestoppen er over?
Ja jeg gleder meg til å kjøpe meg noen bukser, nytt undertøy, sokker og noen fine ting til å pynte huset med. MEN jeg skal virkelig prøve å holde meg unna butikkene så mye som mulig også i 2017. Jeg har innsett at jeg klarer meg helt fint uten nye klær hver måned, og at det finnes så mye annet her i livet som gir meg glede. Så tenker du på å prøve et år uten å handle? Bare gjør det! Det er mye lettere enn du tror :)

Ønsker alle ei avslappende og fredelig jul, med minst mulig tid brukt på kjøpesentrene!


 

 

 

 

 

Én kommentar

Sølvi Muriaas

30.12.2016 kl.14:39

Vi ( svigers) var så heldig og få hjemmelaga gaver- vi har prøvd og spist opp Chutneyèn og den var kjempegod. Gler meg til å prøve resten :)

Skriv en ny kommentar

hits